Facebook noscript image

Academia Cravatica

Institucija posvećena fenomenu i kulturi Kravate koju pokreće CROATA

N

eprofitna ustanova Academia Cravatica obilježava dugu povijest  korporativnih nastojanja brenda Croata da podrži kulturu, umjetnost, baštinu i znanost.

Osnovana je 1997. godine, a izučava, čuva i unaprijeđuje kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine. Smatra se glavnom istraživačkom institucijom za ovaj kulturni i modni fenomen u svijetu.

Tijekom godina AC je uspješno provela više projekata, počevši od knjiga, dokumentarnih filmova, međunarodnih izložbi, kazališnih predstava, povijesnih i etnoloških istraživanja umjetničkih instalacija, ekoloških umjetničkih projekata i čak povijesnog revitaliziranja smjene straže.

Ciljevi AC-a su promicati činjenicu da su kravata i njezini ekvivalenti simbol univerzalnih ljudskih vrijednosti koje su temelj moderne civilizacije.

/Files/Images/O nama/XX408-1.png

Projekti

/Files/Images/Installations/Necktie in Rye.JPG

Kravata u žitu

Kultiviranje zemlje općenito je temelj ljudske civilizacije te je Kravata u žitu istinsko priznanje vrijednosti; brigom za okoliš mogao bi se opisati kao ekološki osviješten, prirodi prihvatljiv projekt. Materijal od kojeg je napravljena slavilo se zrno, a svojim oblikom se, naravno, slavila i kravata.

/Files/Images/Installations/Pula_arena2.jpg

Najveća kravata na svijetu i pulska Arena

Pulskoj Areni je najveća kravata na svijetu stila 18. listopada 2003. godine. Bila je 808 metara duga i 25 metara široka, izrađena od 9015 četvornih metara crvene tkanine, te je simbolizirala kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine.

Za izradu ovog umjetničkog djela, upotrijebljeno je više od 120 km niti, 450 kg tkanine i više od 300 sati šivanja. Najzahtjevniji dio bilo je zavezati čvor, koji je vezan na visini od 21 metra, a bio je 9 metara dubok.

* Pretplatite se za primanje CROATA newsletter-a (dodatne obavijesti o našim proizvodima, ponudama i događanjima). Prijavom na newsletter, prihvaćate naša pravila privatnosti.