Facebook noscript image
/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7117.jpg

Croata Museum Concept Store – turistička atrakcija gradova

Muzeji – sjedišta Muza odavno su najinteresantnija mjesta u gradovima.

To su mjesta na kojima osjećamo mir ali i nadahnuće, inspiraciju. Mjesta na kojima postajemo boljim ljudima.

Ima ih puno, a postav i koncept igraju veliku ulogu u privlačenju publike. U gradu Splitu, čije je čitavo središte, odnosno povijesna jezgra, jedan veliki spomenik, nije jednostavno napraviti novu kulturno-turističku atrakciju. No, upravo to nam je , u suradnji s neprofitnom ustanovom Academia Cravatica, pošlo za rukom – u našem salonu na Peristilu nalazi se najoriginalniji koncept, zapravo jedini takav na svijetu

CROATA Museum Concept Store.

/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7117.jpg
/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7209.jpg

U

CROATA salonu se potencijalni kupac može upoznati, pored odabira proizvoda vrhunske kvalitete (i ne isključivo kravata i rubaca), s nekoliko zanimljivih, na način muzejske izložbe, ispričanih priča na temu kravate.

Ovaj neobičan i interesantan trajni muzejski postav nas vodi kroz povijest i razvoj kravate od rupca koji su žene darivale mladićima u znak vjernosti i ljubavi prije nego što su odlazili u rat do znamenitih povijesnih ličnosti pa sve do modernog modnog izričaja i stila.

Croata na taj način uzima najbolje iz povijesti i spaja s sadašnjosti kroz nevjerojatne opise i činjenice prošlih vremena u kombinaciji s živopisnim slikama i skulpturama.

/Files/Images/BlogImages/museConStore/CROATA shop_Peristil.jpg
/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7113.jpg

Prvi takav koncept na svijetu postavljen je u ljeto 2008. u Salonu CROATA na splitskom Peristilu koji je iste godine nagrađen na 1. europskom forumu kompanijskih muzeja, održanom u Milanu iste godine na kojem su sudjelovali i brendovi poput Ferrarija, Ducatija, Siemensa, Guinessa, Sonyja. Iste godine koncept je predstavljen i na konferenciji The Best in Heritage u Dubrovniku kao najbolji muzeološki projekt.

U Croati će lokalno stanovništvo ali i turisti iskusiti jedinstvenu kombinaciju kulture i kupovine.

Priče iz Splita i okolice

Priča o kravati, njenoj povijesti i značenju oživotvorena je preko naracije o ljudima koji su je nosili, a čije živote otkrivamo iza predmeta koje izlažemo – u našem slučaju vjernih replika kravata i okovratnih rubaca. Za izložbeni prikaz koji je sadržajno vezan uz Split i njegovo šire područje, odabrane su reprezentativne osobe iz povijesti: car Dioklecijan, vojvoda Prvan, arhitekt Kamilo Tončić. Te su ličnosti povezane s drugim osobama i događajima; sve do engleskog premijera iz 18. stoljeća ili velikih književnika poput Goethea, Puškina, Waltera Scotta i Mickiewicza, odnosno slavne njemačke škole Bauhaus. Na koji način je provedena veza? Kako je kravata postala zajednički motiv koji povezuje pobrojane i sve druge likove s povijesne pozornice? Posjetom Salonu Croata otkrit ćete zaplet koji je predstavljen kombinacijom teksta i slike čime je ostvarena prezentacija didaktičkih značajki. U prvom dijelu kratkoga teksta pozitivistički je i objektivno predstavljena osoba, dok se u drugom dijelu temi pristupa problemski što dopušta postavljanje pitanja i otvaranje ka novim, širim sadržajima. Primjerice, u slučaju cara Dioklecijana, nakon upoznavanja s osnovnim podacima o njemu, posjetitelja zatječe pitanje: „Je li Imperator Dioklecijan nosio kravatu?“ koje je zasnovano na slabo poznatoj činjenici da su obični rimski vojnici nosili tzv. „focale“, vuneni šal svezan oko vrata, ali samo tijekom II. i III. stoljeća poslije Krista. Budući da je Dioklecijan, ujedno rođen u ovoj regiji, započeo svoju vojničku karijeru kao običan vojnik, takvo spekulativno pitanje oslanja se na, barem donekle, utemeljenu pretpostavku.

Strateška je vrijednost Croata-kravate za hrvatski identitet. Naime, budući da u mnogim jezicima naziv za kravatu etimološki proizlazi iz imena za Hrvata (Croat) – uključujući i engleski čija riječ 'cravat' označava njen stariji oblik - kravata postaje jedan od vodećih pojmova u globalnom raspoznavanju naše zemlje.

Nikola Albaneže, Voditelj muzeoloških projekata, Academia Cravatica

/Files/Images/BlogImages/museConStore/2017-11-29 13.23.10.jpg

 

 

Posjetite CROATA salon u Splitu

Pogledaj kartu

* Pretplatite se za primanje CROATA newsletter-a (dodatne obavijesti o našim proizvodima, ponudama i događanjima). Prijavom na newsletter, prihvaćate naša pravila privatnosti.