Facebook noscript image
/Files/Images/BlogImages/kwansei/20140803_151003.jpg

U boj, u boj: japanski zbor Shingetsu-kai napunio Oktogon

U Zagrebu i Dubrovniku se mogao vidjeti nesvakidašnji događaj. Japanski muški alumni zbor Shingetsu-kai sa sveučilišta Kwansei Gaukin teatralno je izveo poznatu ariju iz opere Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinski” koju japanski studenti kao sveučilišnu himnu izvode već 95 godina!

V

eć je poznata povezanost hrvatskih arija i japanskih studenata. Muški zbor jednog od najprestižnijih japanskih fakulteta Kwansei Gakuin, za svoju je himnu odabrao upravo „U boj, u boj“, poznatu arija iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca. 

Japanski vojnici su čuli Zajčevu ariju nakon Prvog svjetskog rata, tijekom remonta američkog broda Hefrona u Kobeu. Toliko im se svidjela da su je naučili napamet.

Japanski zbor pjeva ovu ariju na hrvatskom jeziku već 90 godina, a vjerovalo se da je lik i djelo Nikole Zrinskog Sigetskog našlo svoje poštovatelje u dalekome Japanu upravo zbog hrabrosti i časne samurajske smrti. Međutim, samo posljednjih tridesetak godina znaju da je riječ o  hrvatskoj pjesmi. 

Izvježbano uho će možda primijetiti pogrešan izgovor nekih riječi u nastupu impresivnog japanskog zbora, no to je opravdano činjenicom da su živjeli u uvjerenju da je pjesma češka, slovačka, makedonska, pa čak i srpska... 

Napokon su 1979. godine otkrili pravo porijeklo himne koja ih je proslavila i koju izvode gotovo stotinu godina. Nakon što su istražili izgovor i doznali točne riječi, njihova izvedba danas je dovedena gotovo do savršenstva.

/Files/Images/BlogImages/kwansei/001-016 (2).jpg

Pred publikom je nastupilo deset alumni članova zbora od kojih najstariji, gospodin Oda Yoshiyuki, ima 85 godina.

Direktor tvrtke Potomac, nositelja brenda Croata, poželio je dobrodošlicu članovima zbora Shingetsu-Kai te izrazio osjećaj ponosa jer zbor na sebi nosi posebno dizajnirane Croata kravate koje je tvrtka darovala zboru. Naglasio je i da su simboli viteštva, junački čin, dostojanstvo, ustrajnost, hrabrost, snaga i potpuno izvršenje dužnosti dio, kako arije, tako i Croatine misije. A upravo te kvalitete spajaju najbolje hrvatsko s najboljim japanskim. Bušić je skrenuo pozornost i na lik Nikole Šubića Zrinskog koji je uvijek prikazan na umjetničkim djelima sa zavezanim rupcem – pretečom kravate. Pozvao je prisutne da zavežu rupce i kravate s ponosom, jer nije riječ samo o ukrasu nego o hrvatskoj kulturnoj baštini.

/Files/Images/BlogImages/kwansei/1.jpg
/Files/Images/BlogImages/kwansei/22.jpg
/Files/Images/BlogImages/kwansei/3.jpg

Alumni članovi zbora s ponosom su došli u domovinu pjesme koju pjevaju, a još su i ponosniji jer dolaze u domovinu kravate.

9. rujna u Dubrovniku i 11. rujna u Zagrebu otpjevali su  pjesmu koja ih je proslavila u Hrvatskoj te su tom prigodom na sebi nosili Croata kravate napravljene posebno za njihovu 80. godišnjicu osnutka.

* Pretplatite se za primanje CROATA newsletter-a (dodatne obavijesti o našim proizvodima, ponudama i događanjima). Prijavom na newsletter, prihvaćate naša pravila privatnosti.