Facebook noscript image
/Files/Images/BlogImages/Daddazio/post-21x.jpg

Nicholas B. Daddazio – umjetnost kravate

Oba roditelja bili su Talijani, a Daddazio je odrastao i školovao se u Rochesteru i Buffalu, državi New York, sve dok nije otišao upravo u grad New York kako bi započeo kazališnu karijeru. Tamo je nastupao u kazalištu i učio se kiparstvu kod legendarnog Domenica Faccija, radeći za njega u ateljeu Facci Studios gotovo čitavo desetljeće.​

V

lastiti kiparski studio otvorio je 1992. u ljevaonici Pietrasanta Fine Arts u Sohou, gdje je nastavio izrađivati figurativne skulpture i započeo intenzivno proučavanje  kravate kao simbola i plemenske oznake. To ga je dovelo do velike kolekcije brončanih skulptura kravate: „Reclining Tie“ (Polegnuta kravata), „Tie Saxophonist“ (Kravata saksofonist), „Tie Ballerina“ (Kravata balerina), „Tie Geisha“ (Kravata gejša), „Representational Stripe Buff, Textured“ (Reprezentativna sa žuto-bež prugama, teksturirana); Tie Trumpet (Kravata truba) te mnoge druge.

Neckwear Association of America (Američka udruga za odjevne predmete za vrat) naručila je 1994. godine od Daddazija novi trofej za nagradu udruge, i tako sljedećih deset godina sve dok nije završila s radom. Uslijedile su brojne druge narudžbe, zajedno s mnogim samostalnim izložbama i osnivanjem Necktie Sculpture and Art Gallery (Umjetnička galerija skulptura kravata) 1996. godine u ulici Cornelia u Greenwich Villageu.

/Files/Images/BlogImages/Daddazio/post-21x.jpg

 

Skulpture kravata Nicholasa B. Daddazija izložene u galeriji Ana Tzarev u New Yorku.

1943., Rochester, New York, SAD

 

/Files/Images/BlogImages/Daddazio/P6230596.jpg

U

studenome 2005. Daddazio je počeo stvarati ogromne skulpture kravata, u veličini od jednog do tri metra, u različitim medijima: od šatorskog platna, grubog pamučnog platna, crnih plastičnih vreća za smeće, denima, folije sa zračnim mjehurićima, plastične narančaste mreže za ogradu, narančaste i plave mrežice, plave cerade te tkanina za namještaj. Njegov umjetnički izričaj obuhvaća i pop umjetnost, minimalizam, apstraktni ekspresionizam, realizam kao i aktove, između ostalog. Te velike kravate mogu se izložiti na zidovima, u kutovima prostorija, na vratima, stepeništima, objesiti sa stropa ili prebaciti preko kreveta, klavira ili naslonjača.

/Files/Images/BlogImages/Daddazio/P5070385.jpg
/Files/Images/BlogImages/Daddazio/P5070390.jpg
/Files/Images/BlogImages/Daddazio/P5070389.jpg

Studio Daddazio, Greenwich Village, New York

/Files/Images/BlogImages/Daddazio/P5070387.jpg
/Files/Images/BlogImages/Daddazio/P5070391.jpg
/Files/Images/BlogImages/Daddazio/P5070393.jpg

__________

Daddazijeve skulpture nalaze se u privatnim kolekcijama Ralpha Laurena, Tommyja Hilfigera, Versacea, Jhanea Barnesa, Kennetha Colea, predsjednika Brooks Bros., privatnim kolekcijama braće Forbes te mnogim drugima.

__________

/Files/Images/BlogImages/Daddazio/post-20x-1180x770.jpg

 

Nick Daddazio

Daddazijeve sculpture kravata mogu se pronaći na sljedećim web stranicama:

www.necktiesculpture.com

&

https://www.saatchiart.com/account/artworks/66295

 

* Pretplatite se za primanje CROATA newsletter-a (dodatne obavijesti o našim proizvodima, ponudama i događanjima). Prijavom na newsletter, prihvaćate naša pravila privatnosti.