/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7117.jpg

CROATA MUSEUM CONCEPT STORE –

a new-to-the-world innovation from Croata

 

Museums, centers of Muses, have long since been considered the most interesting places in towns.

Museums are places where we feel peace but also excitement and inspiration. They are also places where we become better people.

There are many museums, but it is the exhibits on display and the underlying concepts that play a major role in attracting the visitors.

In the city of Split, whose entire city center is a big monument, is not easy to create a new cultural and tourist attraction. In cooperation with Academia Cravatica, we did just that - we have designed the most innovative concept, a new-to-the-world innovation: CROATA Museum Concept Store.

/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7117.jpg
/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7209.jpg

U

CROATA salonu se potencijalni kupac može upoznati, pored odabira proizvoda vrhunske kvalitete (i ne isključivo kravata i rubaca), s nekoliko zanimljivih, na način muzejske izložbe, ispričanih priča na temu kravate.

Ovaj neobičan i interesantan trajni muzejski postav nas vodi kroz povijest i razvoj kravate od rupca koji su žene darivale mladićima u znak vjernosti i ljubavi prije nego što su odlazili u rat do znamenitih povijesnih ličnosti pa sve do modernog modnog izričaja i stila.

Croata na taj način uzima najbolje iz povijesti i spaja s sadašnjosti kroz nevjerojatne opise i činjenice prošlih vremena u kombinaciji s živopisnim slikama i skulpturama.

/Files/Images/BlogImages/museConStore/CROATA shop_Peristil.jpg
/Files/Images/BlogImages/museConStore/IMG_7113.jpg

Prvi takav koncept na svijetu postavljen je u ljeto 2008. u Salonu CROTA na splitskom Peristilu koji je iste godine nagrađen na 1. europskom forumu kompanijskih muzeja, održanom u Milanu iste godine na kojem su sudjelovali i brendovi poput Ferrarija, Ducatija, Siemensa, Guinessa, Sonyja. Iste godine koncept je predstavljen i na konferenciji The Best in Heritage u Dubrovniku kao najbolji muzeološki projekt.

U Croati će lokalno stanovništvo ali i turisti iskusiti jedinstvenu kombinaciju kulture i kupovine.

Priče iz Splita i okolice

Priča o kravati, njenoj povijesti i značenju oživotvorena je preko naracije o ljudima koji su je nosili, a čije živote otkrivamo iza predmeta koje izlažemo – u našem slučaju vjernih replika kravata i okovratnih rubaca. Za izložbeni prikaz koji je sadržajno vezan uz Split i njegovo šire područje, odabrane su reprezentativne osobe iz povijesti: car Dioklecijan, vojvoda Prvan, arhitekt Kamilo Tončić. Te su ličnosti povezane s drugim osobama i događajima; sve do engleskog premijera iz 18. stoljeća ili velikih književnika poput Goethea, Puškina, Waltera Scotta i Mickiewicza, odnosno slavne njemačke škole Bauhaus. Na koji način je provedena veza? Kako je kravata postala zajednički motiv koji povezuje pobrojane i sve druge likove s povijesne pozornice? Posjetom Salonu Croata otkrit ćete zaplet koji je predstavljen kombinacijom teksta i slike čime je ostvarena prezentacija didaktičkih značajki. U prvom dijelu kratkoga teksta pozitivistički je i objektivno predstavljena osoba, dok se u drugom dijelu temi pristupa problemski što dopušta postavljanje pitanja i otvaranje ka novim, širim sadržajima. Primjerice, u slučaju cara Dioklecijana, nakon upoznavanja s osnovnim podacima o njemu, posjetitelja zatječe pitanje: „Je li Imperator Dioklecijan nosio kravatu?“ koje je zasnovano na slabo poznatoj činjenici da su obični rimski vojnici nosili tzv. „focale“, vuneni šal svezan oko vrata, ali samo tijekom II. i III. stoljeća poslije Krista. Budući da je Dioklecijan, ujedno rođen u ovoj regiji, započeo svoju vojničku karijeru kao običan vojnik, takvo spekulativno pitanje oslanja se na, barem donekle, utemeljenu pretpostavku.

Strateška je vrijednost Croata-kravate za hrvatski identitet. Naime, budući da u mnogim jezicima naziv za kravatu etimološki proizlazi iz imena za Hrvata (Croat) – uključujući i engleski čija riječ 'cravat' označava njen stariji oblik - kravata postaje jedan od vodećih pojmova u globalnom raspoznavanju naše zemlje.

Nikola Albaneže, Voditelj muzeoloških projekata, Academia Cravatica

/Files/Images/BlogImages/museConStore/2017-11-29 13.23.10.jpg

 

 

Posjetite CROATA salon u Splitu

Pogledaj kartu

* Subscribe to receive croata newsletter (communication regarding our products, offers and events). By subscribing you agree to our privacy policy.