Roman "PRVA KRAVATA"

NOVO REMEK-DJELO POZNATOG KNJIŽEVNIKA:
Roman „Prva kravata“ Božidara Prosenjaka


 

Ivan, hrvatski vitez, vratio se iz boja s Turcima i sprema se vjenčati sa svojom odabranicom Maricom. Međutim, bubnjar obznanjuje vijest da on i drugi mladići moraju u rat, za cara. Opet. Započeo je tzv. Tridesetogodišnji rat (1618. – 1648.). Podrazumijeva se da ne znaju hoće li se vratiti. Marica na kraju oproštaja veže Ivanu maramu oko vrata govoreći mu da joj je donese živ natrag ili da joj bude vraćena ako se zaljubi u drugu ili ako pogine. On joj obećaje da će joj je živ vratiti. I počinje teći priča ovoga romana, lagana kao rijeka što protječe svojim koritom, a teška kao područje kojim to čini. Zbog toga se ovaj roman slobodno može ponijeti negdje i na odmor. Ne će umoriti, dapače opustit će nas iako će zahvatiti duboko u naše dubine. Isprazno nas, naime, ne zabavlja, nego nam priča o nama samima pobuđujući u nama dostojanstvo i ponos prema onome kroz što smo prošli.

Ivan, glavni lik u romanu, oličenje je istinskog Hrvata, onakvog kakvog poznajemo iz priča naših pređa. Sposoban je u svakodnevnim poslovima, ali i kao ratnik kada to treba. Ipak, ne žudi za slašću i vlašću, nego sve prosijava kroz ćudoredno sito. Odan je svojoj domovini, svojoj vjeri i svojoj zaručnici. Nije mu to uvijek lagano, ima trenutaka u kojima se lomi, ali ipak odlučuje ići svojim putem i kada mu se čini da su mu sve nade slomljene. Možemo se zapitati koliko ovakvih likova živi u suvremenoj hrvatskoj književnosti? Nažalost malo. Pisci su popustili sirenskom zovu raznoraznih gospodara, stavivši se u njihovu prljavu službu za šaku slave i novca. Tamo pri kraju romana Prosenjak opisuje slične okolnosti. Francuski kralj zaželio je u svojim redovima imati slavnu i nepobjedivu hrvatsku laku konjicu. Piće i novci teku potocima. Ivana na sve moguće načine, pa i prijevarom, pokušavaju postaviti na čelo tog odreda. Ne uspijevaju, ali on uspijeva raskrinkati njih. I klizne nam tada misao prema sadašnjosti. Potpuno iste spletke, potpuno isti igrači. A Ivan i bojovnici vraćaju se kućama čuvati svoj dom do kojega su nekada dojahali njihovi pređi.

  

Roman je temeljen na povijesnim događajima koje pisac vješto rabi kao podlogu svoje priče. Ona, pak, osvjetljava našu mirnodopsku i ratničku narav. Ljubav spletena oko marame na vratu hrvatskog vojnika pobijedila je sve nedaće. Od pojedinca proširila se na njegove sudrugove, da bi se na kraju proširila i na tuđince. Jer, ti divlji Hrvati, kako su ih predstavljali, tako su samosvjesno i prekrasno obučeni, s očaravajućom maramom ispod vrata, stupali u mimohodu pariškim ulicama. Svi su zastali zadivljeni. Nadmašili su sve druge ratnike pa su i oni i gledatelji zaželjeli biti im slični noseći poput njih tu maramu oko vrata. I tako se zače priča o kravati što traje do danas. Pobijedio je viteški hrvatski duh. Možda ponajbolje u romanu pisac ga opisuje u događajima oko opsjedanja Heidelberga. Nije išlo. Carska vojska se nemilice mučila. Grad je bio izuzetno učvršćen, na čelu sa sposobnim nizozemskim kapetanom koji ništa nije prepuštao slučaju. Međutim, iznenada buknu plamen usred grada, kapetana i njegove zarobiše Hrvati. Na njegovu zamolbu »kako« otkriše mu tajnu. U punoj opremi,na konjima, preplivaše ledenu rijeku Neckar i odmah stupiše u borbu. Za vojnu doktrinu dotada nezamislivo. Dostojno najvećih kolajni. Ipak, one su redovno mimoilazile hrvatske čete. Uvijek bi se umiješala politika. Mogao bi Hrvat dobiti na važnosti, a to nije dobro po carske probitke. Radije neka živi od slave svoje lake konjice i neka krvari. Ali, razumjeli su to Hrvati, razumio je to Ivan. Zahvaljujući djedovu nauku pripitomio je strašnog vranca i s njime jezdio kroz razne bojeve. Pobijedila je tradicija, ona hrvatska. Hrvati su dojahali do samih sebe.

Pomalo je i suvišno govoriti da je Prosenjak roman dotjerao i jezično. On odavno spada u red velikih hrvatskih književnika. Sada je samo potrebno govoriti o romanu i time širiti ideje kojim je on tako bogat. Stoljeće o kojem pripovijeda nije iz Srednjeg vijeka, to je naše stoljeće, u mnogim stvarima. Uzmimo roman u ruke pa ćemo to vidjeti.
1 2 Stranica: Arhiva

PRIČA JEDNE KOŠULJE

PRIČA JEDNE KOŠULJE ONA JE SAVRŠENA. ONA IMA PRIČU Priča koju priča košulja CROATA

Više

INFO

INFO Obavještavamo vas da smo promijenili broj telefona na koji nas možete dobiti.

Više

JAPANSKI ZBOR KWANSEIA U CROATA KRAVATAMA

JAPANSKI ZBOR KWANSEIA U CROATA KRAVATAMA Već je poznata povezanost hrvatskih arija i japanskih studenata.

Više

Dobitnica Emmyja Ashley Colburn u svilenom zagrljaju Zagreba

Dobitnica Emmyja Ashley Colburn u svilenom zagrljaju Zagreba Svaki put kad zavežem Croatin šal oko vrata čini mi se kao da se vežem uz zemlju u koju sam se zaljubila. A i trendy je! – kaže nasmijana producentica i TV novinarka

Više

CROATA u prodaji na najluksuznijoj rezidencijalnoj jahti ''The World''

CROATA ekskluzivna linija je veliki hit na luksuznoj rezidencijalnoj jahti The World!

Više

Muzej u izlogu

Postavljen Muzej u izlogu u Salonu CROATA u Rijeci – nova turistička atrakcija u gradu.

Više

Dan kravate - 18.listopada 2013.

Ove godine je po prvi put realiziran performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića.

Više

Luksuzni i glamurozni CROATA kaftani

Ovog ljeta CROATA oduševljava luksuznom linijom kaftana u kojem svaka žena uistinu može pokazati svoju senzualnost i ženstvenost.

Više

Najbolji svjetski džudaši nagrađeni CROATA kravatama i rupcima

Najbolji svjetski džudaši, kandidati za Olimpijske igre 2016. godine nagrađeni su prije nekoliko dana na natjecanju u Rijeci CROATA proizvodima.

Više

Pinterest

Pratite naš profil i istražite našu ponudu i ideje!

Više

1 2 Stranica: