Vodič kroz košulje

Košulja, bilo za poslovne ili svečane prilike, važna je za iskazivanje stila i elegancije modno osviještenog muškaraca. Čak i za svakodnevne potrebe poslovnog odijevanja, važno je odabrati košulju koja dobro pristaje.  

Elementi košulje


 Ovratnik

Ovratnik je važan dio muške košulje. On je najvidljiviji dio na košulji te ujedno uokviruje lice muškarca. Prema opsegu vrata se određuje veličinski broj košulje. Postoje razne vrste ovratnika, a odabir ovisi o osobnim preferencijama ali i o obliku lica te vrsti čvora kravate. Tako za uže čvorove više odgovaraju ovratnici kod kojih je preklopni dio šiljastog oblika, a za veće čvorove otvorene šire ovratnike. Muškarcima dugog lica najbolje pristaju široki ovratnici sa kraćim kragnama, dok muškarci sa okruglim licem trebaju odabirati košulje sa uskim ovratnicima sa dužim šiljastim kragnama.
Ovratnici se mogu također svrstati u dvije osnovne kategorije – klasične preklopne za poslovne košulje, te smoking ovratnike za svečane košulje.

Poslovne košulje CROATA možete pronaći sa otvorenim ovratnikom (modeli Andrija, Ivan), srednje otvoreni i šiljasti (model Luka) te otvoreni mali ovratnik (model Matej). Svečane košulje CROATA imaju  klasični preklopni ovratnik (model Domagoj i Jakov), smoking ovratnik (model Bartolomej) te ruski ovratnik (modeli Pavao i Filip).


 Orukvica

Orukvica je također važan dio košulje koji određuje stil muškarca. Postoje dvije osnovne vrste orukvica: jednostruka orukvica sa dugmadi, i to sa jednim ili duplim kopčanjem, te dvostruka orukvica za manžet dugmad. Prva je uobičajena za poslovne košulje, druga za svečanije prilike. Košulje sa klasičnom preklopnom kragnom i duplom orukvicom sa manžet dugmad nose se i u poslovnim prilikama te ukazuju na veću modnu osviještenost muškarca koji pridaje posebnu pažnju svome klasičnom odijevanju.

Poslovne košulje CROATA možete pronaći sa jednostruka/ zaobljeno rezana orukvica (model Andrija), jednostruka/ kutno rezana orukvica (model Ivan), dvostruka (2 dugmad)/ zaobljeno rezana orukvica (modeli Luka i Matej). Svečane košulje CROATA imaju duplu orukvicu (modeli Domagoj, Bartolomej, Pavao).

 Rukavi

Najvažnije za rukave na košulji je da moraju sezati do zgloba. Za visoke muškarce preporučuju se košulje sa produženim rukavima. Na cjelokupan izgled košulje na muškarcu važna je i vrsta orukvica, koja se odabire prema osobnim preferencijama ali i prilici za koju se košulja odabire.

 Džepovi


Košulje mogu biti sa i bez džepova. Na poslovnoj košulji se mogu naći džepovi, koji su više modni detalj i nemaju korisnu funkciju za držanje predmeta. Za svečane košulje se ne preporučuju džepovi.

Poslovne košulje CROATA možete pronaći sa džepom (model Andrija), te bez džepova (modeli Ivan, Luka, Matej). Svečane košulje CROATA su bez džepova.


 Tkanina


Tkanina je vrlo važan element košulje, koji utječe na opći dojam i kvalitetu košulje. Preporučuje se za košulje tkanine od 100% pamuka. Način tkanja, kao i finoća niti, posebno utječu na izgled tkanine i same košulje. Najčešće vrste tkanina za košulje su:

 

POPELIN –horizontalno tkanje, platno vez, glatka i mekana tekstura tkanine
OXFORD – tkanje sa debljim nitima, jedne niti idu u jednom smjeru i obojene su, a druge ostaju bijele što daje tkanini karakterističan izgled. Royal Oxford je posebno fina tkanina oxford tkanja
KEPER – dijagonalno tkanje, keper vez, sjajnih niti čine bogatu teksturu tkanine, najčešće se koriste za jednobojne košulje. Česti uzorak ovakvog tkanja je riblja kost i daje tkanini još bogatiji izgled.

Tkanine za košulje mogu se još dodatno obraditi. Završne obrade tkanine pružaju dodatan osjećaj ugode i svježine prilikom nošenja jednostavno održavanje. Najčešće obrade tkanina su „lako glačanje“ (easy iron) i „ne gužva se“ (non-wrinkle).
Za svečane košulje preporučuju se tkanine sa sjajnim efektom koje daju svečani izgled košulji, primjereno posebnim svečanim prilikama.

Košulje CROATA izrađene su od prvoklasnih tkanina, 100% pamuk. U ponudi se nalaze tkanine različitih tkanja, ovisno o kolekciji, sezoni i trendovima. U liniji CROATA Brijuni možete pronaći košulje izrađene od posebno fine tkanine koju obilježava posebno tkanje duple niti (2ply), te košulje sa obradom „ne gužva se“.


 Veličina i kroj (fit)

Kod odabira košulje posebnu pažnju treba posvetiti odabiru prave veličine i kroja koja najbolje pristaje tijelu muškarca. Veličinski broj košulje određuje dvije veličine - veličina kragne odnosno obujam vrata te dužina rukava. Također važni su i obujam grudi i struka. Veličina kragne mora biti takva da se dugme na kragni može lako zakopčati. Dužina rukava mora sezati do ručnog zgloba.

Ovisno o posturi tijela ali i osobnim preferencijama,  najčešća su 3 kroja ili fita: komotan, ravan i uski kroj. Komotan kroj je širok i najčešće ima dodatni nabor na leđima. Ravan kroj je bez ušitaka, a uski kroj ima jedan ili više ušitaka.

Poslovne košulje CROATA možete pronaći u širokom kroju (modeli Andrija), ravnom kroju (model Ivan), blago strukiranom (model Luka) te uskom kroju (model Matej). Svečane košulje CROATA ravnog su kroja.
   

   
 Košulja u garderobi

Za poslovno svakodnevno odijevanje, muškarac bi u svojoj garderobi trebao imati  barem 10 do 12 košulja. Taj broj biti će dovoljan za petotjedni radni tjedan plus rezervne košulje. Preporuka je da se košulje nose samo jedanput, nakon svakog pranja. Košulje spadaju u kategoriju donjeg rublja s obzirom da su u izravnom dodiru sa tijelom.

Preporučujemo da u svojoj garderobi obavezno imate barem dvije bijele košulje, te jednobojnu svjetloplavu i bež ili sivu, koje čine osnovu garderobe te omogućuje jednostavno kombiniranje sa kravatama i odijelima. Osnovnu klasiku čine i sitne prugice npr. plave na bijeloj tkanini. Svake sezone preporučljivo je nadopuniti garderobu nekom aktualnom trendovskom bojom (ljubičasta, smeđa, isl.).