Muzej u izlogu

Academia Cravatica ugradila je u salone CROATA jedinstven koncept Muzej u izlogu čija je svjetska premijera realizirana u ljeto 2008. u Salonu CROATA na splitskom Peristilu, a strukovna verifikacija provedena na konferenciji Najbolje u baštini u Dubrovniku 2008. te na stručnome skupu 1. europski forum kompanijskih muzeja, održanom u Milanu iste godine. Priznanje ovom jedinstvenom konceptu predstavljala sama činjenica poziva i prezentacije pored svega nekoliko elitnih svjetskih brendova poput Ferrarija, Ducatija, Siemensa, Guinessa, Sonyja.

Koncept Muzej u izlogu (eng. shop museum), primjer je muzeološke realizacije predstavljene široj međunarodnoj muzejskoj zajednici kao obrazac specifičnog oblika trgovine inspiriranog lokalnom baštinom.

Pod nazivom Iz povijesti i pretpovijesti kravate, u salonu CROATA u Rijeci na Korzu - drugom takvom salonu u svijetu, integrirana je priča o kravati, njenoj povijesti i značenju. Svaki predmet postaje zanimljiv kada se iza njega otkriva čovjek; tako je i s kravatom. Za izložbeni prikaz koji je sadržajno vezan uz grad Rijeku i njegovo šire područje, odabrane su reprezentativne osobe iz njene povijesti: poduzetnik, graditelj i kulturni mecena Ljudevit Adamić te skladatelj Ivan pl. Zajc.

U kombinaciji teksta i slike najprije je predstavljen lik i djelo, a zatim je tema proširena povezivanjem s drugim povijesnim osobama i događajima. Nije zanemarena niti estetska komponenta u funkciji atraktivnoga i jasnoga vizualnog signala; odlivena poprsja – originalan kiparski rad Petra Ujevića - služe za izlaganje replika kravata koje su, zapravo, prikriveni pokretači čitavoga razgranatog narativnoga kompleksa.

Uloga zrcala u formi uske vertikale - koja dijeli hrvatski od engleskoga teksta, a povezuje središnji lik (Zajca, odnosno Adamića) i repliku njegove kravate – jest uključivanje posjetitelja, jer ističe njegovu osobnost, njegovu individualnu ljepotu.

Izložene su i replike akvarela Nikole Arsenijevića, samoukog slikara koji je sredinom 19. stoljeća obilazio krajeve i bilježio ljude u narodnim nošnjama. Područje Kvarnera nije bilo izuzetak te na ovim slikama vidimo (ako se uzme u obzir dugo trajanje oblika u narodnoj nošnji) svojevrsne preteče kravata, u ovome kraju poznate kao facoli.

Atraktivnost i posebnost Muzeja u izlogu potvrda je predanosti branda CROATA kreativnosti i inovaciji, kreirajući tako globalne trendove i afirmirajući lokalne vrijednosti.

                                       

                                                                

                                       

1 2 3 Stranica: Arhiva

CROATIA – so much more than a nature!

CROATIA – so much more than a nature! A country that gave a fashion accent to the whole world

Više

ZAGREB, OKTOGON

ZAGREB, OKTOGON Did you know the Croatia is a homeland of a cravat?

Više

SUMMER in CROATIA

SUMMER in CROATIA 7 reasons for including CROATA into your itinerary

Više

PRIČA JEDNE KOŠULJE

PRIČA JEDNE KOŠULJE ONA JE SAVRŠENA. ONA IMA PRIČU Priča koju priča košulja CROATA

Više

INFO

INFO Obavještavamo vas da smo promijenili broj telefona na koji nas možete dobiti.

Više

JAPANSKI ZBOR KWANSEIA U CROATA KRAVATAMA

JAPANSKI ZBOR KWANSEIA U CROATA KRAVATAMA Već je poznata povezanost hrvatskih arija i japanskih studenata.

Više

Emmy Award winner Ashley Colburn embraced Zagreb in silk

 Emmy Award winner Ashley Colburn embraced Zagreb in silk Every time I tie Croata scarf around my neck it seems like I've tied myself to a land in which I've fallen in love. And it's trendy too! – stated Ashley with a smile on her face.

Više

Brand CROATA u prodaji na najluksuznijoj rezidencijalnoj jahti ''The World''

CROATA ekskluzivna linija je veliki hit na luksuznoj rezidencijalnoj jahti The World!

Više

Dan kravate - 18.listopada 2013.

Ove godine je po prvi put realiziran performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića.

Više

Jelena Perčin zablistala u glamuroznim CROATA kaftanima

Ovog ljeta Croata oduševljava luksuznom linijom kaftana u kojem svaka žena uistinu može pokazati svoju senzualnost i ženstvenost. Prelijepa hrvatska glumica Jelena Perčin, zaštitno je lice Croata kaftana.

Više

1 2 3 Stranica: