Muzej u izlogu

Academia Cravatica ugradila je u salone CROATA jedinstven koncept Muzej u izlogu čija je svjetska premijera realizirana u ljeto 2008. u Salonu CROATA na splitskom Peristilu, a strukovna verifikacija provedena na konferenciji Najbolje u baštini u Dubrovniku 2008. te na stručnome skupu 1. europski forum kompanijskih muzeja, održanom u Milanu iste godine. Priznanje ovom jedinstvenom konceptu predstavljala sama činjenica poziva i prezentacije pored svega nekoliko elitnih svjetskih brendova poput Ferrarija, Ducatija, Siemensa, Guinessa, Sonyja.

Koncept Muzej u izlogu (eng. shop museum), primjer je muzeološke realizacije predstavljene široj međunarodnoj muzejskoj zajednici kao obrazac specifičnog oblika trgovine inspiriranog lokalnom baštinom.

Pod nazivom Iz povijesti i pretpovijesti kravate, u salonu CROATA u Rijeci na Korzu - drugom takvom salonu u svijetu, integrirana je priča o kravati, njenoj povijesti i značenju. Svaki predmet postaje zanimljiv kada se iza njega otkriva čovjek; tako je i s kravatom. Za izložbeni prikaz koji je sadržajno vezan uz grad Rijeku i njegovo šire područje, odabrane su reprezentativne osobe iz njene povijesti: poduzetnik, graditelj i kulturni mecena Ljudevit Adamić te skladatelj Ivan pl. Zajc.

U kombinaciji teksta i slike najprije je predstavljen lik i djelo, a zatim je tema proširena povezivanjem s drugim povijesnim osobama i događajima. Nije zanemarena niti estetska komponenta u funkciji atraktivnoga i jasnoga vizualnog signala; odlivena poprsja – originalan kiparski rad Petra Ujevića - služe za izlaganje replika kravata koje su, zapravo, prikriveni pokretači čitavoga razgranatog narativnoga kompleksa.

Uloga zrcala u formi uske vertikale - koja dijeli hrvatski od engleskoga teksta, a povezuje središnji lik (Zajca, odnosno Adamića) i repliku njegove kravate – jest uključivanje posjetitelja, jer ističe njegovu osobnost, njegovu individualnu ljepotu.

Izložene su i replike akvarela Nikole Arsenijevića, samoukog slikara koji je sredinom 19. stoljeća obilazio krajeve i bilježio ljude u narodnim nošnjama. Područje Kvarnera nije bilo izuzetak te na ovim slikama vidimo (ako se uzme u obzir dugo trajanje oblika u narodnoj nošnji) svojevrsne preteče kravata, u ovome kraju poznate kao facoli.

Atraktivnost i posebnost Muzeja u izlogu potvrda je predanosti branda CROATA kreativnosti i inovaciji, kreirajući tako globalne trendove i afirmirajući lokalne vrijednosti.

                                       

                                                               

                                       

1 2 Stranica: Arhiva

Roman "PRVA KRAVATA"

Roman Roman je temeljen na povijesnim događajima koje pisac vješto rabi kao podlogu svoje priče. Ona, pak, osvjetljava našu mirnodopsku ... 

Više

PRIČA JEDNE KOŠULJE

PRIČA JEDNE KOŠULJE ONA JE SAVRŠENA. ONA IMA PRIČU Priča koju priča košulja CROATA

Više

INFO

INFO Obavještavamo vas da smo promijenili broj telefona na koji nas možete dobiti.

Više

JAPANSKI ZBOR KWANSEIA U CROATA KRAVATAMA

JAPANSKI ZBOR KWANSEIA U CROATA KRAVATAMA Već je poznata povezanost hrvatskih arija i japanskih studenata.

Više

Dobitnica Emmyja Ashley Colburn u svilenom zagrljaju Zagreba

Dobitnica Emmyja Ashley Colburn u svilenom zagrljaju Zagreba Svaki put kad zavežem Croatin šal oko vrata čini mi se kao da se vežem uz zemlju u koju sam se zaljubila. A i trendy je! – kaže nasmijana producentica i TV novinarka

Više

CROATA u prodaji na najluksuznijoj rezidencijalnoj jahti ''The World''

CROATA ekskluzivna linija je veliki hit na luksuznoj rezidencijalnoj jahti The World!

Više

Dan kravate - 18.listopada 2013.

Ove godine je po prvi put realiziran performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića.

Više

Luksuzni i glamurozni CROATA kaftani

Ovog ljeta CROATA oduševljava luksuznom linijom kaftana u kojem svaka žena uistinu može pokazati svoju senzualnost i ženstvenost.

Više

Najbolji svjetski džudaši nagrađeni CROATA kravatama i rupcima

Najbolji svjetski džudaši, kandidati za Olimpijske igre 2016. godine nagrađeni su prije nekoliko dana na natjecanju u Rijeci CROATA proizvodima.

Više

Pinterest

Pratite naš profil i istražite našu ponudu i ideje!

Više

1 2 Stranica: